FC Utrecht O17 is donderdag vertrokken naar Ghana waar de ploeg een bezoek brengt aan de Tamale Utrecht Football Academy, de voetbalschool die enkele jaren geleden door Frans van Seumeren werd opgestart. De voetballers brengen een bezoek aan de ploeg van de drie Ghanese jongens die in oktober een bezoek brachten aan FC Utrecht. Het bezoek is onderdeel van het clublinkingprogramma van de KNVB.

Voetballen in een totaal andere omgeving en onder andere omstandigheden; dat is waar de voetballers van FC Utrecht O17 mee te maken gaan krijgen. “Enige tijd geleden verwelkomden wij drie Ghanese voetballers van TUFA bij ons op het trainingsveld in Utrecht”, vertelt trainer Claudio Braga van FC Utrecht O17. “Nu draaien wij het om en brengen wij een bezoek aan deze jongens. Zij gaan ons rondleiden op het complex van TUFA, waar wij met de voetballers daar gaan trainen en diverse activiteiten gaan doen. Onze spelers krijgen een indruk van de leefwijze en de opleiding die de jongens daar doorlopen.”

De spelers van FC Utrecht O17 leveren in Tamale een bijdrage aan een maatschappelijk initiatief. “In samenwerking met KNVB, Wash en UNICEF worden de basisscholen in Tamale voorzien van waterleidingaansluitingen”, zegt directeur Sander Hense van de voetbalschool in Tamale, die aan FC Utrecht verbonden is als Coördinator Buitenland. “De jongens van FC Utrecht O17 zamelen in Nederland voor vertrek, en bij terugkomst uit Ghana, geld in om deze voorzieningen in Tamale mogelijk te maken. Het geld dat wordt ingezameld, wordt door KNVB vermenigvuldigd. Onze reis heeft ook zeker een sociaal maatschappelijk karakter.”

In Tamale laten de jeugdspelers van FC Utrecht een blijvende herinnering achter. “Op de plaatsen waar de voorzieningen aangelegd gaan worden, beschilderen onze jongens een muur”, vertelt Braga. “Dit is een blijvende herinnering voor zowel de mensen daar en de jonge voetballers in de Tamale Utrecht Academy, als voor ons team.” Braga verwacht dat de trip naar Ghana indruk gaat maken op ‘zijn’ jongens. “Deze reis is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van onze spelers. Zij krijgen te maken met een totaal andere cultuur dan dat zij gewend zijn en maken kennis met de Ghanese voetballers van hun leeftijd en de gebruiken daar. Daarbij verwacht ik dat zij het als een grote eer beschouwen dat zij iets wezenlijks kunnen terugdoen aan de samenleving in Tamale.”

Tijdens de trip brengen de spelers van FC Utrecht O17 een bezoek aan een slavenkasteel aan de kust. “Dit is een stukje ondergeschoven Nederlandse geschiedenis dat voor weinig mensen in Nederland op het netvlies staat”, zegt Hense, die het project TUFA coördineert. “We willen het maximale uit deze trip halen en zijn van mening dat het goed is voor de ontwikkeling van onze voetballers om dit te ervaren.”

Documentaire
FC Utrecht O17 wordt tijdens de trip vergezeld door een documentairemaker. Alle bezoeken, activiteiten en trainingen worden vastgelegd en met diverse betrokkenen wordt gesproken over de indrukken die zij opdoen.