Seizoen 1972/1973. 34 wedstrijden gespeeld, 12 gewonnen, 8 gelijk, 14 verloren. 32 punten. Doelsaldo: 42 - 55. Eindstand: achtste. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1972/1973.

Jan Groenendijk heeft het prima naar de zin bij de fusieclub. 18 doelpunten in het eerste seizoen, 15 in het tweede. “De jaren bij FC Utrecht zijn de mooiste jaren van mijn leven”, zegt de lange spits. En toch vertrekt hij in de zomer van 1972 naar Go Ahead. Barry Hughes zoekt een opvolger voor de naar Club Brugge vertrokken Ruud Geels. Jan Groenendijk houdt vakantie op de Veluwe en rijdt met ploeggenoot/adviseur Ries Coté naar Deventer voor de contractbespreking. De twee besluiten een te gek bedrag aan handgeld te vragen, zodat Go Ahead van de transfer afziet. De volgende dag krijgt Groenendijk een telefoontje van Barry Hughes. Go Ahead is akkoord…...

Half miljoen rijker
FC Utrecht is 500.000 gulden rijker. Bert Jacobs wil Willy Lippens aantrekken, in dienst bij Rot Weiss Essen en in het bezit van een Nederlands paspoort. Het wordt André Hulshorst, voor 125.000 gulden komt hij over van Heracles. De rest van het geld is nodig om de financiën op orde te krijgen. Hulshorst, Cor Hildebrand en Hans van Huissteden worden full prof. Dat willen Leo van Veen, Marco Cabo en Co Adriaanse ook wel. Ze weigeren een nieuwe overeenkomst te tekenen. Op trainingskamp in Hoogeveen kan Bert Jacobs, die de spelers in hun verzet steunt, niet anders dan de drie met de trein naar huis sturen. Het bestuur geeft de rebellen wat ze willen: hogere winstpremies.           

Naast Hulshorst zijn de van FC Wageningen teruggekeerde Kees van Kooten en de van Willem II overgekomen Gerard Wielaart nieuw in de selectie. Een rol is voor hen in de competitie niet weggelegd. Kees van de Berg, Jan Blaauw en Nico Hardeman gaan de omgekeerde weg en zetten hun loopbaan voort in Tilburg. Ook Leen van der Merkt vertrekt. De middenvelder stapt over naar FC Amsterdam. Een vertrek waarvan FC Utrecht al snel spijt krijgt. De beste jaren van de middenvelder moeten nog komen.    

Knieproblemen
In de basiself krijgt Piet van Oudenallen, de man met vier paar longen, de voorkeur boven Cor Hildebrand. Aanvoerder Ed van Stijn heeft knieproblemen en mist een groot aantal wedstrijden. De sterkste linie is het middenveld, waar Deens internationaal John Steen Olsen schittert met aan zijn zijde Ries Coté en Marco Cabo. Voorin zijn de vaste plaatsen voor André Hulshorst, topscorer Leo van Veen (13 doelpunten) en Karel Bonsink. FC Utrecht eindigt als achtste en opvallend: een negatief doelsaldo.     

In april wordt duidelijk dat FC Utrecht een zwaar financieel jaar heeft. De begroting is  gebaseerd op 14.000 toeschouwers, het werkelijke aantal zakt onder de 10.000. Geld voor aankopen is er niet en dus moet zelf opgeleid worden. FC Utrecht is een stichting en mag volgens de reglementen van de KNVB geen jeugd hebben. Door samen te werken met Velox worden de reglementen ontdoken. Han Berger, jeugdtrainer bij Velox, komt als derde trainer op de loonlijst. Na protesten van Utrechtse amateurclubs haalt de voetbalbond een streep door de samenwerking.    

Sportief aanvallen
De KNVB organiseert dit seizoen een mini-competitie met als doel het propageren van aanvallend en sportief spel. De deelnemende ploegen zijn PSV, Sparta, FC Den Haag, NEC, FC Twente en FC Utrecht. Voor deze competitie wordt twee keer gespeeld. Op 19 september verliest FC Utrecht in Eindhoven met 2-0. Op 18 oktober wordt thuis met 4-2 gewonnen van FC Den Haag. De competitie is geen succes en op verzoek van de deelnemende clubs stopt de voetbalbond met het experiment.

Tekst: Ton de Ruiter