Jong FC Utrecht heeft de eerste uitoverwinning in de Jupiler League te pakken. Het team van trainer/coach Robin Pronk was vanavond in het Mandemakers Stadion met 1-2 te sterk voor RKC Waalwijk.

Drie highlights in één moment. Het gebeurt in Waalwijk na 78 minuten voetbal. Allereerst is daar het eerste Jupiler League-doelpunt voor Odysseus Velanas; jeugdproduct van FC Utrecht. Ten tweede betekent dat doelpunt een voorsprong. Nummer drie: dik tien minuten later blijkt het ook de winnende treffer te zijn, en dus de goal die ervoor zorgt dat Jong FC Utrecht voor het eerst een uitoverwinning boekt in de Jupiler League. Het wordt 1-2 voor de ploeg uit de Domstad.

Even wankelen
In Waalwijk dreigt de wedstrijd, een dik kwartier voor het bewuste en verlossende doelpunt, nog uit handen van de Utrechters te glippen. Een 0-1 voorsprong is dan al weggepoetst door Pieter Langedijk (1-1) en na die gelijkmaker wankelt het Utrechtse team even. Maar dat duurt maar even. De talenten - gemiddelde leeftijd 20,6 jaar tegenover een gemiddelde leeftijd van 27,3 jaar in de ploeg van de Waalwijkers - herpakken zich, richten zich op en spelen zichzelf naar de overwinning toe.

Artiest Kerk
Een dikverdiende overwinning, ook dat. Net zoals de ruststand van 0-1, waarop ook niet veel kon worden aangemerkt. Oh, en die 0-1? Die is om door een ringetje te halen. Een kunststukje is het. En Gyrano Kerk is de artiest. Hij begint aan de rechterkant van het veld aan een actie die eindigt met een rake schuiver. Ondertussen werkt de aanvaller van de Utrechters de ervaren verdedigers Serginho Greene en Steef Nieuwendaal van zich af, om vervolgens ook de geroutinieerde doelman Tamati Williams het nakijken te geven.

Reflexen van Nijhuis
Eens de 1-2 tegen de touwen vliegt, is de buit wel zo goed als binnen. RKC Waalwijk verliest op dat moment de spirit, ziet de bui overduidelijk al hangen en komt niet meer tot kansen. Die krijgt de ploeg op een 0-0 stand trouwens nog wel een paar heel aardige, maar dat er geen 1-0 komt is aan onder anderen Thijmen Nijhuis te danken. De goalie is met een paar katachtige reflexen ervoor verantwoordelijk dat zijn team met een clean sheet de rust haalt.

Volgende competitietegenstander: FC Volendam
Morgen (dinsdag) speelt Jong FC Utrecht vriendschappelijk in Bunschoten-Spakenburg tegen IJsselmeervogels. De volgende competitiewedstrijd van de beloftenploeg is op maandag 13 februari. Die dag is FC Volendam de tegenstander van de Utrechters en is Stadion Galgenwaard de plaats van handeling.

RKC Waalwijk - Jong FC Utrecht 1-2 (0-1)
37. Gyrano Kerk 0-1
61. Pieter Langedijk 1-1
79. Odysseus Velanas 1-2

Gele kaarten: Myenty Abena en Rick Mulder (beiden Jong FC Utrecht).

Toeschouwers: 1.444.

Scheidsrechter: Steven van der Vrande.