Een zeer welkome driepunter scoorde FC Utrecht O19 vanmiddag (zaterdag) in Limburg. De ploeg van trainer Arjan van der Laan was met 2-3 te sterk voor Roda JC O19.

FC Utrecht O19 vertrok vandaag naar Zuid Limburg met maar één doel: drie punten mee terug nemen naar huis! En daar was alle reden toe. De ploeg van trainer Arjan van der Laan is bezig met een recent ingezette opmars om zodoende in de winterstop bij de eerste 8 van de ranglijst te eindigen. En de drie punten die in Limburg liggen te wachten zijn reuze belangrijk om dat doel te bereiken. Bovendien was de laatste ontmoeting met Roda (voor de Nike Cup eerder dit seizoen) op een teleurstellende nederlaag uitgelopen. Alle reden dus voor de ploeg om extra gemotiveerd aan de bak te gaan.

De eerste helft geeft een sterker FC Utrecht te zien. Al na 5 minuten is er een goede kans te noteren voor Nick Hak. Op de voorzet van de door Jelle de Lange diep weggestuurde Zakaria el Bennay komt hij net niet goed uit. En de afvallende bal kan door Menno Bark niet goed worden verwerkt. Roda was gewaarschuwd. Na ruim een kwartier spelen komt de thuisploeg goed door en maakt het doelman Bodhi Prinssen lastig. Toch komt de Utrechtse goalie als winnaar uit het 1 tegen 1 duel met Lars Peters.

Roda JC voetbalt op de wijze zoals we al eerder hebben gezien: ietwat afwachtend en snel omschakelend zodra de tegenstander een foutje maakt. Daarnaast hanteerde men vrij snel de lange bal van achteruit. Na een half uur spelen wordt duidelijk dat de thuisploeg iets meer initiatief neemt. Daarmee creëert het enkele mogelijkheden voor zichzelf, maar echt gevaarlijk wordt het er niet door. Een ingestudeerde vrije trap van Ali Rayel, die de bal naar de zijkant speelt en zelf gevaarlijk voor doelman Prinssen opduikt, is tot dan het hoogtepunt.

FC Utrecht laat in de laatste vijf minuten tot de rust zien hoe het Roda het best bestrijden kan. Met snel spel, vanaf de zijkanten, wordt het doel van Ivo Spobeck gezocht en tot drie keer toe komt de ploeg heel gevaarlijk door. Het levert Nick Hak de openingstreffer op. Hij staat aan het einde van een prima opgezette en uitgevoerde aanval, die op het middenveld begint en waarvan Karim Loukili de beslissende voorzet geeft. En op slag van rust is daar nog een kopbal van Zakaria el Bennay, maar die gaat over.

De rust gebruikt trainer van der Laan om de ploeg er op te wijzen dat de speelwijze in de slotfase de sleutel tot succes is: "Alleen op deze manier kunnen we de verdediging van Roda in de problemen brengen, dus zorg voor flankballen en ga voor het uitbouwen van de voorsprong."

Alle goede bedoelingen ten spijt leverde het niet meteen het gewenste resultaat. Een onnodig weggegeven corner leverde Roda JC de gelijkmaker op. Doelman Bodhi Prinssen wilde weg boksen maar ging onder de bal door en deze verdween in één keer achter hem in het doel. Dat was even een tegenvaller maar ook niet meer dan dat. De bezoekers waren vervolgens heel even de grip op de wedstrijd kwijt en lieten Roda meer en meer in de wedstrijd komen.

Tot in de 67e minuut, wanneer Bart Ramselaar in het strafschopgebied worden neergetrokken en scheidsrechter Vink een penalty geeft. Karim Loukili weet daar wel raad mee en brengt de stand daarmee op 1-2. En 5 minuten later was het weer raak. Nu is er een hoofdrol weggelegd voor Jimmy Spruit. Hij geeft goed druk naar voren en uit de ingooi die daar uit voort komt kan hij een voorzet afgeven tot ver voorbij de 2e paal. Van daar vond Menno Bark met het hoofd het net, waarmee hij de stand naar 1-3 tilde.

Met nog ruim een kwartier te gaan leek er geen vuiltje meer aan de lucht, maar de Utrechters lieten zich in de slotfase toch nog een keer verschalken. Arslan Haydary ontsnapte aan buitenspel, trof eerst Bodhi Prinssen op zijn weg en vervolgens Jelle de Lange. Beiden konden niet voorkomen dat Haydary in de 83e minuut zijn ploeg weer dichterbij liet komen door de 2-3 aan te tekenen.

Roda zette nog eens aan en ging in de resterende tijd op zoek naar de gelijkmaker. Maar scheidsrechter Vink vond het na  90 minuten en wat blessuretijd welletjes en blies die middag voor de laatste keer. Daarmee kregen de Utrechters waarvoor zij gekomen waren: 3 punten.

Arjan van der Laan: "Wij hebben goede zaken gedaan. Het was vandaag of aanhaken of definitief afhaken in de race voor plek 1 t/m 8. Wij hebben laten zien dat de stapjes vooruit die de ploeg aan het zetten is, ook vandaag zijn vruchten hebben afgeworpen. Ik ben tevreden met deze prestatie. Volgende week wacht ons de Internationale Uitwisseling met KAA Gent en Sporting Charleroi. Wedstrijden op Zoudenbalch van een ander kaliber en uitstekende internationale leermomenten voor onze jongens."

Roda JC O19 - FC Utrecht O19 2-3 (0-1)
41. 0-1 Nick Hak
59. 1-1 Bob Roberts
69. 1-2 Karim Loukili
73. 1-3 Menno Bark
83. 2-3 Arslan Haydary