FC Utrecht O19 heeft het zichzelf vanmiddag onnodigmoeilijk gemaakt door te verzuimen om tegen de Graafschap A1 een flinkescore neer te zetten.

Binnenhet half uur stonden de Domstedelingen met 0-2 voor, lieten in het vervolg na om een flink aantal opgelegde kansen te benutten en zagen De Graafschap A1 in de slotfase ook nog eens de aansluitingstreffer binnenschieten. Daardoor werd het de laatste 10 minuten onnodig spannend. De Graafschap immers, ging voor de gelijkmaker, was daar ook dichtbij, maar wist uiteindelijk niet meer tot scoren te komen. De eindstand was dus 1-2, met aan Utrechtse kant een doelpunt van Sofyan Amrabat en  Gyrano Kerk. Voor de Doetinchemmers scoorde invaller OguzhanSahin.

Ophet  winderige en daardoor ijzig koude Sportpark De Buitenham in Varsselder-Veldhunten, waar behalve de plaatselijke trots GWVV, nóg 20 verenigingen in Het Dorpshuus onderdak vinden, was er al in de 1eminuut opwinding te noteren. Na een goede aanval stonden de Utrechtse voorwaartsen klaar om tot drie keer toe af te drukken en evenzovele keren wisten de gastheren de score te voorkomen. FC Utrecht was duidelijk de bovenliggende partij, maar ook De Graafschap liet zich zo af en toe gevaarlijk gelden. Dat laatste was grotendeels vooral te danken aan het Utrechtse spel. Hard werken om de bal te veroveren, maar dan slordig in balbezit. En weinig variatie in het veldspel. Desondanks2 fraaie doelpunten in het eerste bedrijf. De bal in de diepte, waarmeeSofyan Amrabat Gyrano Kerk wegstuurde, werd lichtjes aangeraakt door een verdediger van De Graafschap. Daardoor kwam Kerk oog in oog met doelman Joey Wolsink. In de afwerking faalde hij niet en hij liet de 0-1in de 23e minuut aantekenen. Drieminuten later was het weer raak. Na een afgeslagen Achterhoekse corner belandt de bal bij Hamza Boukhari ter hoogte van de middenlijn. Zowel Sofyan Amrabat als Gyrano Kerk sluiten goed aan. Boukhari bedient Amrabat en hij heeft een vrije doortocht naar het vijandelijke doel. In zijn ijver struikelt Amrabat nog, waardoor hij bijna de bal verspeelt. Hij weet ‘m echter nog nét goed genoeg te raken om met een rollertje doelman Wolsink in de 26e minuut voor de 2e keer kansloos te laten. De 0-2 was tevens de ruststand.

TrainerRobin Pronk benadrukte in de rust, dat zijn ploeg zichzelf onnodig in de problemen bracht en zichzelf onvoldoende heeft beloond in de 1e helft. Daar moest in het 2e bedrijf verandering in komen. Zorgvuldiger spelen en meer scoren. Pas na een kwartier spelen in de 2ehelft was de eerste échte Utrechtse kans te noteren. Een slechte uittrap van doelman Wolsink leverde balbezit op voor Maarten de Lange. Zonder aarzelen bracht de Lange Boukhari in stelling en zijn schot spatte op de paal uiteen. De bal stuitte terug het veld in, juist in de armen van dezelfde Wolsink. Een kwartier later een perfecte aanval over een viertal schijven, met als één na laatste de voor Rodney Antwi ingevallen Tom van der Linden. Hij legde de bal panklaar neer voor HamzaBoukhari, maar laatstgenoemde had zijn vizier niet op scherp. Na een lange aanval lukte het De Graafschap in de 82eminuut om als nog de aansluitingstreffer te produceren. Verantwoordelijke man hiervoor was, zoals eerder gezegd, Oguzhan Sahin. Daardoor gingen de Doetinchemmers in de laatste fase van de wedstrijd fel op jacht naar de gelijkmaker. Alle ballen werden lang en hoog in hetstrafschopgebied gepompt, in de hoop dat die goed zou vallen. FC Utrecht kreeg de bal nog maar met moeite weg. Een spannende slotfase dus, waarin De Graafschap bijna nog gelijkmaakte en dus bijna een punt uit het vuur sleepte. Maar daarmee zou de ploeg te veel hebben gekregen.

RobinPronk: “Doordat we zo slordig met onze kansen omgingen duurde het lang,te lang voordat de zege veilig was. Door de aansluitingstreffer toe te staan gaven wij De Graafschap nog hoop op een punt. Gelukkig waren we vandaag uiteindelijk in staat de overwinning veilig te stellen. Op naar PSV.” Naruim 94 minuten voetbal floot scheidsrechter Coppens deze middag voor de laatste keer. De punten waren binnen en FC Utrecht O19 kan zich opmaken voor het treffen tegen PSV O19, volgende week in Eindhoven. Op Sportcomplex De Herdgang wordt dan om 14.30 uur afgetrapt. Inzet is een plek in de kwartfinale in het toernooi om de Nike Cup.

De Graafschap A1 – FC Utrecht O19 1-2

23. 0-1  Gyrano Kerk
26. 0-2  Sofyan Amrabat
82. 1-2  Oguzhan Sahin