Seizoen 1988/1989. 34 wedstrijden gespeeld, 11 gewonnen, 7 gelijk, 16 verloren. 29 punten. Doelsaldo: 49 - 57. Eindstand: dertiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1988/1989.

Het lijkt niets te worden. Op een toernooi voor de competitie in Den Helder breekt doelman Jan Willem van Ede zijn been. Peter Gerards wordt als vervanger aangetrokken. Ton de Kruijk (CDW), Henk Fräser (Roda JC), Mark Verroen (AZ) en Ton Pattinama (Heracles) hebben de club verlaten.
Trainer Han Berger dreigt zijn contract te verscheuren als John van Loen vlak voor het begin van de competitie aan Roda JC wordt verkocht. FC Utrecht heeft de transfersom van een miljoen hard nodig om de salarissen te betalen. John Linford (Fortuna) wordt aangetrokken als zijn vervanger. Andere nieuwelingen zijn Luc Nijholt en Marco Boogers.

Eerste plaats
Maar zie: FC Utrecht - FC Groningen 3-2; Haarlem - FC Utrecht 2-1; FC Utrecht - Fortuna Sittard 3-1; MVV - FC Utrecht 0-2; FC Utrecht - Feyenoord 3-1 met doelpunten van Rob Alflen (2) en John Linford. Na vijf wedstrijden staat de club eerste met acht punten uit vijf wedstrijden.

Daarna gaat het snel bergaf. In oktober wordt van FC Den Bosch, Willem II en Veendam verloren, toch geen hoogvliegers. De teruggehaalde Erik Willaarts kan het tij niet keren. De populariteit van Han Berger is vervlogen. De vrees voor degradatie verdwijnt na winstpartijen op eigen veld tegen Veendam, PEC Zwolle en FC Twente en gelijke spelen uit bij Feyenoord en Roda JC.

Naar Fortuna
Han Berger heeft dan al bekend gemaakt dat hij naar Fortuna Sittard gaat. Van de mogelijkheid technisch directeur te worden maakt hij geen gebruik. In maart treedt Hans Ooft in dienst als technisch manager. Twee jaar later krijgt hij de titel technisch directeur met een contract voor onbepaalde tijd. Ooft blijft in dienst tot februari 1992 en vertrekt dan naar Japan waar hij de functie van bondscoach gaat bekleden.

De strijd om de opvolging van Berger verdeelt Stadion Galgenwaard in twee kampen: aanhangers van Dick Advocaat en van Leo van Veen. Het bestuur kiest voor Cees Loffeld, de trainer van Elinkwijk. Het contract met Willem van Hanegem wordt opgezegd. Het verzoek van de spelers om hem naast Loffeld te handhaven wordt door het bestuur afgewezen.

Invalbeurt
De Nieuw-Zeelander Alan Johnstone valt op 9 april in tegen Ajax. Het zal zijn enige optreden in het eerste blijven. Hij is getrouwd met een dochter van een Nederlandse immigrant. Johnstone vestigt zich later in Australië en zal als coach en organisator van sportreizen actief blijven in het voetbal. Een andere debutant is de van Jonathan afkomstige Jan van Halst. De jonge middenvelder komt niet verder dan zeven basisplaatsen en twee invalbeurten.
 
In de beker is na winst op Heracles (2-3 uit) en RBC (5-0 thuis) de uitwedstrijd Ajax te veel: 2-1 verlies. Het is de laatste wedstrijd van Peter Gerards in het doel. Ook Peter Hofman staat deze jaargang twee wedstrijden onder de lat. Rob Alflen, Gerrit Plomp en Jan van Halst worden opgeroepen voor Jong Oranje.

Tekst: Ton de Ruiter