Seizoen 1984/1985. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 6 gelijk, 15 verloren. 32 punten. Doelsaldo: 47 - 42. Eindstand: tiende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1984/1985.

Nol de Ruiter wordt de opvolger van Barry Hughes. De Utrechter krijgt de voorkeur boven Pim van der Meent en Simon Kistemaker. De voormalig speler van DOS komt van Veendam en is eerder trainer geweest bij Altius (Hilversum), Leerdam Sport, DOS’01, NEC, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Wageningen en SVV. De oefenmeester krijgt te maken met een ware volksverhuizing.

Gerard van der Lem (DRC), Willem Flight (NAC), Dick Advocaat (assistent-bondscoach), Jan Monster (afgekeurd), Leo van Veen (RKC) en Rob de Wit (Ajax) zijn niet meer beschikbaar. Edwin Godee gaat de omgekeerde weg en keert na 57 wedstrijden in Ajax 1 terug naar zijn geboortestad.

Voor de routine wordt Wim Rijsbergen aangetrokken. Tien jaar eerder bijna wereldkampioen met Oranje en teruggekeerd van een avontuur bij de New York Cosmos. De verdediger wordt door blessures geplaagd, maar heeft toch zijn waarde. Zo zegt Jan Wouters dat Rijsbergen hem gevormd heeft als prof.

Johan van der Hooft komt van Helmond Sport en speelt met Jan Wouters, Gert Kruys en Frans Adelaar in het Olympisch elftal. Zoals Dirk Kuijt later leverancier van paling wordt zo zorgt Brabander Van der Hooft wekelijks voor vlaaien. John van der Linden, zoon van Ton, komt over van DOS. Michel Beukers komt de aanval versterken.  Zijn start is geweldig. Zes doelpunten in de eerste zes duels. In het restant van de competitie komen er nog slechts 3 bij.

Hoofdprijs
Heel knap dat Nol de Ruiter een ploeg formeert die tiende wordt en de beker wint. De weg naar het eerste grote succes start tegen de amateurs van het Tilburgse Longa (6-1), daarna wordt gewonnen van Zwolse Boys (4-0), Volendam (2-0) en Sparta (2-0). In de halve finale wordt PSV uitgeschakeld. In Utrecht is het 0-0, de replay wordt in Eindhoven gespeeld. Het wordt 2-2 met treffers van Wouters en Van der Hooft. Jan Willem van Ede keept de wedstrijd van zijn leven. Na de verlenging mist René van der Gijp de beslissende strafschop.

De finale wordt in Stadion Galgenwaard gespeeld. Voorzitter Theo Aalbers regelt het thuisvoordeel met Helmond-voorzitter Van Lier voor 30.000 gulden en vier reclameborden. In een streekkrant zegt Johan van der Hooft dat FC Utrecht voor een duel tegen Helmond Sport niet in trainingskamp gaat. Het motiveert de Brabanders tot op het bot. Pas in de slotfase maakt John van Loen het enige doelpunt.

Bekerwinnaars
Dit zijn de eerste bekerwinnaars:  Jan Willem van Ede, Gerrit Plomp, Herman Verrips, Ton du Chatinier, Mark Verkuyl, Jan Wouters, Edwin Godee, Ton de Kruijk, Frans Adelaar, Michel Beukers, Fred Tuinman, John van Loen en Johan van der Hooft. 

Gert Kruys ontbreekt in de bekerfinale. Het noodlot slaat toe op 15 december tijdens een training op kunstgras. De middenvelder loopt een gecompliceerde beenbreuk op en zal nooit meer zijn oude niveau halen. De eerder door een beenbreuk getroffen Frans Adelaar is herstellende van een beenbreuk en ook hij heeft moeite zijn oude niveau te halen.   

RC Straatsburg
Een aardige anekdote tot slot: Jan Wouters gaat naar Straatsburg om een contract te tekenen. De vakantie vierende Utrechter komt rechtstreeks van het strand. De Franse club wil hem eerst nog in een testwedstrijd zien.  De Bulgaar Jeliazkov krijgt de voorkeur. Wouters is boos: “Ik zal laten zien dat het bestuur van Straatsburg mij ten onrechte zo behandeld heeft.” De middenvelder speelt zeventig interlands, wordt Europees kampioen en wordt op handen gedragen bij FC Utrecht, Ajax, FC Bayern München en PSV. En RC Straatsburg, dat degradeert met Jeliazkov uit de hoogste afdeling.

Voor het tweede jaar op rij staat Jan Willem van Ede alle wedstrijden onder de lat zonder een minuut te missen.

Tekst: Ton de Ruiter