Jong FC Utrecht deed zichzelf tekort vanavond (maandag) in Stadion Galgenwaard. Daar deed de ploeg van trainer/coach Robin Pronk niet onder voor FC Volendam, maar stond er na negentig vermakelijke minuten voetbal toch een 2-4 score op het bord in het voordeel van de bezoekers.

‘Wat er ook gebeurt, wij gaan die gelijkmaker scoren.’ Dat is wat Jong FC Utrecht vanaf het begin van de tweede helft uitstraalt. De Utrechtse talenten gaan op jacht naar een treffer, naar een doelpunt dat ze dubbel en dwars verdienen. Naar een goal die ze eigenlijk al láng hadden moeten maken. Acht minuten is het tweede bedrijf jong als de treffer een feit is. Nick Venema, daags na zijn Eredivisiedebuut, luistert zijn tweede basisplaats in de Jupiler League op met zijn tweede doelpunt in die competitie. Een heerlijk schot betekent de 1-1.

De Heen & Weer ligt al klaar
Daarmee is de 0-1 weggepoetst die Dennis van der Heijden in de slotfase van de eerste helft maakte. Ook dat is een fraaie treffer trouwens; een hard schot. Maar wel een treffer die niet in de verhouding van de wedstrijd is. Want de Utrechtse beloften komen in Stadion Galgenwaard voor de break veel beter uit de verf dan de ambitieuze Volendammers, die de Heen & Weer al klaar hebben liggen en mikken op promotie naar de Eredivisie.

Twee keer Steltenpool
Bert Steltenpool kan voor wat betreft die missie weleens een doorslaggevende factor zijn. De spits van de ploeg uit het Palingdorp houdt icoon Jack Tuyp op de bank en bewijst in de Domstad dat die keuze van trainer Robert Molenaar te rechtvaardigen is. Goaltjesdief Steltenpool kopt twintig minuten na de rust de 1-2 binnen en gooit in de blessuretijd alle Utrechtse hoop overboord, door van dichtbij voor de 2-4 te tekenen.

Bijna voor de derde keer de gelijkmaker
Niet lang voor die zesde goal van de avond denkt menigeen in het publiek, bij een 2-3 stand, aan een Utrechtse gelijkmaker. Darren Rosheuvel krult de bal vanuit een vrije trap op de kruising en in de rebound wuift arbiter Erwin Blank een penaltyclaim van de Utrechters weg: geen hands, aldus de leidsman.

Geen antwoord
Een paar minuten eerder legt Blank de bal aan de andere kant van het veld op de stip. Bij Odysseus Velanas gaat de mee opgekomen linksback Paul Kok over de knie. Vanaf elf meter schiet Henny Schilder de Volendammers voor de derde keer naar een voorsprong. Is het na de tweede Volendamse voorspronggoal van Steltenpool nog Gyrano Kerk die via een schot voor de 2-2 kan zorgen, op de derde keer dat de oranje-zwarten het voortouw nemen, moeten de beloften uit de Domstad het antwoord schuldig blijven.

En nu: Fortuna Sittard-uit
Vrijdag wacht alweer de volgende uitdaging voor het talententeam van FC Utrecht. Die dag gaat Jong FC Utrecht op bezoek bij Fortuna Sittard.

Jong FC Utrecht - FC Volendam 2-4 (0-1)
38. Dennis van der Heijden 0-1
53. Nick Venema 1-1
65. Bert Steltenpool 1-2
71. Gyrano Kerk 2-2
84. Henny Schilder (strafschop) 2-3
90+2. Bert Steltenpool 2-4

Gele kaarten: Odysseus Velanas (Jong FC Utrecht), Joey Veerman, Erik Schouten, Paul Kok (allen FC Volendam).