Artikel Rondom Voetbal

27 februari 2013
Deze editie een hele pagina in Rondom Voetbal over Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht/FC Utrecht Vrouwen met Dudok van Heel, Heemskerk en Bonnes.

‘De tijd is onze vijand’

In januari liet Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht (SVVU) een lokroep horen richting potentiële sponsoren en geldschieters om de begroting sluitend te krijgen. Dit heeft twee maanden later nog geen concreet financieel resultaat opgeleverd. De stichting heeft voor dit seizoen nog zo’n 100.000 euro nodig. Zonder dit benodigde geld blijft het voortbestaan van professioneel vrouwenvoetbal in Utrecht uiterst onzeker. 

Bron: Rondom Voetbal
Tekst: Janneke Bijl
Foto’s: Remko Kool, goalphoto.nl

Gwen Dudok van Heel, voorzitter van de Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht laat Rondom Voetbal weten dat de financiële status de afgelopen maanden nog niet is veranderd. “We hebben veel potjes op het vuur. We wachten op subsidies en zijn in gesprek met meerdere grote sponsors, maar de tijd is onze vijand. We horen veel ‘wellicht volgend seizoen’, of ‘ik denk er nog even over na’, maar we hebben nú geld nodig.” 

De voorzitter geeft aan dicht op het team te zitten. “We informeren onze speelsters vaak over wat er gaande is. Of de speelsters nu al wat merken van de financiële tekorten? Daar kan ik geen uitspraken over doen.”

Op de vraag waar het nou aan ligt dat het vrouwenvoetbal in Utrecht niet van de grond wil komen, is Dudok van Heel stellig: “In onze regio hebben we nog geen grote sponsor kunnen vinden. Dat is essentieel.” Daarnaast geeft de voorzitter toe de steun van een BVO te missen. “Het gaat dan vooral om samenwerking, niet eens om het geld. Wij maken reclame voor FC Utrecht met onze tenues en naam. Het is jammer dat we niet meer kunnen samenwerken met de BVO en elkaar kunnen versterken. Datzelfde zie je bij bijvoorbeeld Heerenveen gebeuren. Ook zij komen in de problemen.” Als voorbeeld van een club die als BVO wel duidelijk achter de vrouwentak staat noemt Dudok van Heel Ajax. “Die doen het goed. De commerciële afdeling van Ajax neemt de vrouwen gewoon mee in de promotie. Zo bereik je een groot publiek en dus ook de sponsors.” 

De voorzitter praat bevlogen over de SVVU: “Onze basis is geweldig. We hebben gedreven mensen op kantoor zitten die zich met passie inzetten voor het vrouwenvoetbal in en rondom Utrecht. We zijn als team zo hecht. Er staat een goede trainer voor de groep, het elftal is echt een eenheid geworden. De meisjesvoetbaldag die werd georganiseerd eind februari zat helemaal vol. Eigenlijk alles is positief. Nu het geld nog.”

Gwen Dudok van Heel wil er liever niet aan denken wat er gebeurt als het geld er niet is voor het einde van het seizoen. “Dan moeten we uit de competitie stappen. Maar dat is echt worst-case scenario. We hebben het daar eigenlijk nooit over. We moeten gewoon zorgen dat er geld komt.”

‘Geweldige organisatie, geen poen’
Penningmeester van de SVVU, Henk Kwant, liet eerder in het jaar al weten een ‘geweldige organisatie, maar geen poen’ te hebben. Maar er werd niet bij de pakken neergezeten. Verschillende bronnen werden aangeboord. Zo werd inmiddels al gesproken met raadsleden van de gemeente om een bijdrage. Vooralsnog kreeg de SVVU nul op het rekest: In mei, juni wordt de voorjaarsnota pas behandeld, dus dan komt daar meer duidelijkheid over. Ook een aantal Quote-500 vermogenden uit het Utrechtse en het Gooise werden benaderd, maar tot op heden is daaruit niemand bereid geweest om geld in het Utrechtse vrouwenvoetbal te steken.

Heemskerk: ‘Hart van FC Utrecht’

Hélène Heemskerk maakte in de zomer van 2010 de overstap van haar amateurvereniging Legmeervogels naar de vrouwen van FC Utrecht en is dus bezig aan haar derde seizoen. De centrale verdedigster studeerde vorig jaar af bij de Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht en trad afgelopen zomer voor 20 uur in dienst bij diezelfde stichting. 

“Nu draag ik dus zowel binnen als buiten het veld mijn steentje bij”, vertelt Heemskerk. “Ik organiseer onder andere maatschappelijke activiteiten, beheer social media en de website en zet mede de Girls Academy op.” De 21-jarige verdedigster uit Zevenhoven is positief over haar ‘dubbele’ werkgever. “Wij hebben ons dit jaar niet voor de A League weten te plaatsen, maar door de vele veranderingen in ons team vorig jaar hebben de jonge speelsters uit de regio een kans gekregen. We hebben momenteel een jong team die ontzettend veel potentie heeft en zich blijft ontwikkelen. We kunnen ons nu bewijzen in de B-poule. Op dit moment gaat dat goed met 6 punten uit twee wedstrijden tegen de Belgische clubs OH Leuven en Club Brugge.”

De financiële onzekerheid raakt de speelsters vooralsnog niet, volgens Heemskerk. “Momenteel krijgen de FC Utrecht speelsters alleen een reiskostenvergoeding of onkostenvergoeding. Wij spelen dus echt op amateurbasis. Hopelijk groeit het vrouwenvoetbal in Nederland en regionaal in Utrecht de komende jaren zo goed dat het vrouwenvoetbal meer draagvlak krijgt en dat de speelsters er uit eindelijk ook een zakcentje aan kunnen verdienen. Momenteel is de financiële situatie van SVVU nog niet toereikend voor dit seizoen. Helaas is dit een lastige periode qua sponsoring. Dus werken we keihard om alles voor dit seizoen rond te krijgen.”

Bonnes: ‘Focus op het voetballen, niet op de randzaken’

Joniek Bonnes, speelster van de FC Utrecht vrouwen staat al jaren haar ‘mannetje’ in het centrum van de verdediging. De sympathieke fysiotherapeute uit Houten heeft bijna alle professionele jaren van de FC Utrecht vrouwen meegemaakt. Dit seizoen speelt de 25-jarige met rugnummer drie en staat ze wekelijks in de basis. Bonnes is tevreden met haar team: “De B-league competitie is net van start gegaan en we zijn lekker begonnen met twee overwinningen. Hopelijk kunnen we deze lijn doorzetten en zo meedoen om de bovenste plaaten in de BeNeLeague B.” 

Bonnes zag afgelopen seizoen bijna de helft van haar teamgenoten vertrekken. Clubs met grote namen als PSV en Ajax besloten mee te doen in de Eredivisie voor Vrouwen. Dat ging vooral ten koste van het centraal gelegen FC Utrecht. Drie speelsters zochten hun heil bij Ajax, waarna nog eens vier speelsters vertrokken naar Eindhoven. Ook Telstar en FC Zwolle trok speelsters van FC Utrecht aan. Zuur voor de vrouwen uit de Domstad, maar ook daar diende zich nieuw talent aan. En met dat nieuwe talent werd dit jaar vol goede moed begonnen aan het nieuwe seizoen. “Daarom is het ook niet erg dat we ons niet hebben geplaatst voor de BeNeLeauge A”, legt Bonnes uit. “Natuurlijk willen we om de hoogste plaatsen meestrijden, maar we haalden simpelweg niet genoeg punten bij elkaar voor de hoogste League. We zijn dit seizoen van start gegaan met een nieuw en jong team. Andere teams zijn beter op elkaar ingespeeld en hebben toch wat meer ervaren speelsters rondlopen. Wij proberen elke week beter te worden en daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk punten te pakken. En de komende maanden doen we dat in de BeNeLeague B.”

Bonnes is positief als het gaat over het huidige team. “Ik zie ons team groeien. Hopelijk kunnen we ons het tweede deel van de competitie verder ontwikkelen. De teams in de BeNeLeaugue B zijn wel aan elkaar gewaagd, dus er ligt een mooie uitdaging.” Met deze ambities en al het talent wat er in de regio rondloopt zou het dus zonde zijn om het vlaggenschip van meisjes- en vrouwenvoetballend Utrecht en omgeving op te heffen vanwege geldgebrek. Want de vrouwen van FC Utrecht voetballen niet ‘zomaar’. Ze zijn een voorbeeld voor vele talentvolle, jonge voetbalsters. Hoewel Bonnes ten alle tijden bescheiden blijft, merkt ze wel dat haar status als topvoetbalster aandacht met zich meebrengt. “Er zijn best wat meidenteams die ons komen aanmoedigen tijdens onze thuiswedstrijden en die na de wedstrijd interesse hebben in handtekeningen en foto’s. Dat geeft je een goed gevoel. Wij zijn een voorbeeld voor de jonge meiden van nu, zij dromen van een plek in de selectie van FC Utrecht.”

Alle speelsters in de selectie voetballen nu met een baan of studie er naast. “In die zin kan er in de toekomst nog veel verbeterd worden”, vindt Bonnes. Toch houdt ze zich niet teveel bezig met de rand zaken en het financiële beleid: “Ik ben gefocust op het voetballen en hou me daar absoluut niet mee bezig”, klinkt het resoluut. Want volgens Bonnes kan topsport bedrijven altijd: “Het wordt voor ons alleen een stuk makkelijker gemaakt als de rand zaken goed geregeld zijn en er veel sponsoring is.” De Houtense vindt het dan wél weer jammer dat de vrouwen niet direct onder de BVO FC Utrecht vallen. “Ik denk dat het ‘mannenbolwerk’ ons goed zou kunnen ondersteunen. En dan doel ik met name op de sponsoring, uitstraling en het trekken van publiek.” En volgend jaar? “Dan bestaan de FC Utrecht vrouwen nog en gaan we voor de A-league!”, klinkt het strijdlustig.

Bron: Rondom Voetbal (nummer 3)