Creatieve ontwikkeling - FC Utrecht

Creatieve ontwikkeling

FC Utrecht heeft een duidelijke speelstijl en alle teams spelen met dezelfde spelintenties. De manier van spelen die FC Utrecht voorstaat, namelijk initiatiefrijk, naar voren gericht, technisch, met lef, vol passie en strijd, vraagt veel van de teams en dus ook van de spelers. Immers, een team kan niet initiatiefrijk spelen wanneer de spelers niet de kwaliteiten hebben om initiatief te nemen.

Spelen met lef klinkt fantastisch, maar als je niet weet hoe je dat moet doen dan is het ook niet meer dan een vage term. Aan de opleiders van FC Utrecht dus de taak om spelers stap voor stap te leren spelen volgens de speelstijl van de academie, als individu en als team. Elke speler geeft daarbij op zijn eigen manier invulling aan de spelintenties, altijd met het doel om zijn team te helpen. De speelstijl komt bij alle teams in de FC Utrecht Academie terug in alle trainingen en in alle wedstrijden, waarmee de cultuur van de club bewaakt wordt en we de supporters het spel kunnen geven dat zij graag willen zien.

Creativiteit
Om de ontwikkeling van de spelers extra te stimuleren, hebben alle teams in de academie – net als het eerste elftal van FC Utrecht een creatieve training en daarin staat centraal dat spelers vanuit hun eigen kwaliteiten hun team sterker maken door continu situaties te herkennen en op te lossen, en door voortdurend betere situaties voor hun team te creëren. Tijdens de training worden de spelers dan ook zo veel mogelijk in moeilijke situaties gebracht die ze vervolgens leren herkennen, oplossen en verbeteren. Spelers leren daarbij om vanuit de spelintenties en hun eigen natuurlijke stijl, slim te positioneren en vrij te lopen, om vervolgens technisch te handelen. FC Utrecht stelt daarbij hoge eisen aan de spelers. De trainers helpen hen bij het leren herkennen, oplossen en verbeteren van situaties en geven daarbij veel complimenten.

Vrijheid
FC Utrecht biedt structuur aan, waarbinnen de spelers een grote mate van vrijheid hebben om zelf oplossingen te vinden. Omdat de situaties moeilijk zijn, zullen de spelers bij het oplossen en verbeteren van die situaties regelmatig fouten maken. Geen enkel probleem! De trainers van FC Utrecht zorgen continu voor een positief competitieklimaat, waarbinnen de spelers steeds opnieuw worden uitgedaagd om initiatief te nemen met en zonder bal. Op deze manier wordt hun creativiteit vergroot. Spelers creatief maken is namelijk niet nodig: iedere speler is van nature creatief. Aan de trainers van FC Utrecht de taak om de spelers te helpen hun creativiteit zo veel mogelijk te versterken!

Minder tijd, meer pressie
Om spelers te leren zelf situaties te herkennen, op te lossen en te verbeteren, werkt FC Utrecht stap voor stap met situaties waarin de spelers steeds minder tijd en ruimte, en steeds meer pressie, krijgen. De frequentie van het aantal herhalingen wordt steeds weer vergroot. Stap voor stap worden de spelers hierdoor steeds sterker en slimmer, met en zonder bal. Ook krijgen zij steeds meer controle over situaties, wat tot steeds minder balverlies gaat leiden en steeds meer en betere situaties voor hun team gaat opleveren. Vertrouwen en zelfvertrouwen zijn voor de spelers essentieel om continu risico’s te durven nemen zonder de angst om fouten te maken.

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal logo_H&H_2_wit Amstel website

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres