Visie

De FC Utrecht Academie, de jeugdopleiding van FC Utrecht, heeft zich de voorbije jaren stevig gepositioneerd in de top van professionele voetbalopleidingen in Nederland. Dit blijkt ook uit de toetsing die de KNVB aan FC Utrecht heeft toegekend. De FC Utrecht Academie heeft namelijk in 2015 de hoogste erkenning & kwalificatie verkregen , die van Internationale status.

Hoofd Opleidingen Henny Lee licht toe welke waarden bij FC Utrecht belangrijk zijn en hoe binnen de academie wordt gewerkt.

Beste bezoeker van deze website,

Wij, en dan heb ik het over iedereen die bij het jeugdvoetbal van FC Utrecht betrokken is, hebben niet stilgezeten. Met zijn allen werken wij aan het optimaliseren, moderniseren en professionaliseren van onze opleiding, die – om te beginnen– in 2013 een naamsverandering heeft ondergaan. Voortaan gaat onze jeugdafdeling door het leven als ‘FC Utrecht Academie’.

Het woord academie zegt het al: een opleidingsinstituut. Dat is wat wij willen zijn. Een instituut waar jeugdvoetballers compleet worden opgeleid. Niet alleen als het gaat om technisch en tactisch voetbalvermogen. Wij gaan verder. We bieden een complete, hoogwaardige opleiding tot profvoetballer.

De talentvolle voetballers in onze academie krijgen individuele begeleiding op tal van gebieden. Denk voor een bepaalde leeftijd aan studie, voeding en fysieke ontwikkeling. Maar, ook aan het leren omgaan met zaakwaarnemers en het gebruik van sociale media. Hiervoor hebben veel specialistische kennis in huis (gehaald). Aan de hand van persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP) worden door ons technisch kader en de spelers individuele doelen gesteld, die met grote regelmaat worden besproken. Zelfreflectie is hierbij van enorm belang. Zoals je ziet, in de FC Utrecht Academie staat de ontwikkeling van het individu écht centraal.

Als we spreken over de voetbaltechnische aspecten, dan verwachten wij dat onze spelers met hun talent zich ontwikkelen binnen de huisstijl van FC Utrecht. Wij vragen van onze spelers en trainers om initiatiefrijk en technisch goed verzorgd voetbal te spelen. Naar voren gericht te zijn en met lef, passie en strijd spelen. De trainersstaf van de FC Utrecht Academie bestaat uit een goede mix van trainers met een voetbalverleden bij FC Utrecht en trainers met andere specifieke kwaliteiten en ervaring. Dit komt, in onze ogen, ten goede aan het opleidingsniveau van de academie. FC Utrecht levert maatwerk, waarbij individuele ontwikkeling en teamontwikkeling hand in hand gaan. Tot de leeftijd van 17 jaar is bereikt, is resultaat wel belangrijk, maar ondergeschikt aan de individuele ontwikkeling van de speler.

Nagenoeg alle teams van de FC Utrecht Academie spelen op het hoogste niveau en dat willen we zo houden. Het belangrijkste doel is en blijft dan ook om spelers op te leiden voor het eerste elftal in Stadion Galgenwaard. Daar slagen we jaarlijks goed in, zodat eigen opgeleide spelers bij het eerste elftal van FC Utrecht daadwerkelijk de kans krijgen.
De rol van de ouders van onze jeugdvoetballers wordt door ons niet onderschat. Meer nog dan in het verleden worden ouders betrokken bij de gang van zaken in de FC Utrecht Academie. Aan de hand van (interactieve) bijeenkomsten en workshops worden ouders geactiveerd, gemotiveerd en gestimuleerd zodat wij samen met hen de best mogelijke omstandigheden voor hun kind en onze speler kunnen creëren. Hiervoor hebben onder meer we een ‘coördinator ouderbeleid’ aangesteld.

Al met al kan ik met een trots gevoel uitspreken dat FC Utrecht met zijn jeugdopleiding tot de top van Nederland behoort.

Ik wens een ieder een sportief, maar bovenal succesvol, seizoen toe. Tot langs de lijn!

Henny Lee
Hoofd Opleidingen

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal logo_H&H_2_wit Amstel website

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres