Foeke Booy ziet bij FC Utrecht nog volop uitdagingen

1 januari 1970

Foeke Booy ziet bij FC Utrecht nog volop uitdagingen

Foeke Booy ziet bij FC Utrecht nog volop uitdagingen, bron: Utrechts Nieuwsblad
`Foeke Booy, kroonprins`, schreeuwde de cover van Voetbal International in september 2004. Elf maanden later is het heel wat stiller rond de coach (43) van FC Utrecht, maar staat de passie nog steeds recht overeind. ,, Ik heb wel eens een schuldgevoel tegenover de andere gezinsleden.

Het is een mooi verhaal, uit de jaren negentig toen hij nog in de aanval stond van Club Brugge. Het elftal draaide niet, spelers waren geblokkeerd en de weg kwijt. De ploeg werd uitgeschakeld in de Europacup, het Belgische bekertoernooi en dreigde de titel te verspelen. In Brugge spraken ze al van de `zwarte maand`.

De beerput werd opengetrokken, iedereen werd door het slijk gehaald. Op dat moment kwam Georges Leekens met een niet alledaagse oplossing. De coach trommelde zijn spelers op voor een wildwest- festijn. ,, We moesten verkleed als indianen en cowboys komen,`` vertelt Foeke Booy. ,, We keken elkaar eens aan. Wat gebeurt hier nou? Niemand had natuurlijk spullen om zich te verkleden. Op weg naar het feest zijn we bij een verhuurbedrijf langsgegaan. Liep ik daar met een paar klapperpistolen. En Danny Verlinden, de keeper, was ons opperhoofd.`` De heren hadden een onvergetelijke avond. Met aanhang. Booy weet niet meer hoe hij thuis is gekomen, zijn vrouw Wendy evenmin. Maar na die avond bleef Club Brugge wel 37 competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Het werd nog datzelfde seizoen kampioen. ,, Ineens was de spanning er af. En liep het als een trein,`` zegt Booy. Soms blijkt een ludieke actie een meesterzet, leidt ze de ommekeer in. Het is volgens Booy afhankelijk van de situatie, hoe een trainer in elkaar steekt en de samenstelling van de selectie. Zelf zal de Fries niet zo snel een truc à la Leekens uithalen. Toen FC Utrecht vorig seizoen na de winterstop vastliep, liet Booy het bij een middagje paintballen in Zeist. De eerste helft van dit kalenderjaar kreeg Booy als coach van FC Utrecht te maken met serieuze tegenslag. Voor het eerst sinds zijn aanstelling in juli 2002. Het begon in Breda, op 26 januari. Die avond zorgde NAC ervoor dat de Utrechtse cupfighters na drie finales op rij in een vroeg stadium van het bekertoernooi strandden. In de competitie verloren de mannen van Booy na de winterstop negen van de zeventien duels. Slechts vier keer werd nog maar gewonnen, het seizoen ging uit als de bekende nachtkaars. En dat waren ze in stadion Galgenwaard niet gewend. Liever blijft Booy niet te lang stilstaan bij die mindere periode. ,, Ik kijk niet graag achterom.

 - Maar het was wel een nieuwe situatie voor je als trainer.
,, Klopt. Maar we wisten voor de winterstop al dat de schoen zou gaan wringen. We raakten spelers kwijt op bepalende posities en konden dat niet opvangen. We hadden te veel spelers die niet de vorm hadden. Verder hadden we een slechte serie thuis. Verloren van FC Groningen, Heerenveen, Vitesse, Willem II. Terwijl we niet eens slecht speelden. Robert Maaskant, de trainer van Willem II, verontschuldigde zich zelfs dat zijn ploeg met 3- 0 bij ons had gewonnen. We creëerden vaak genoeg kansen, maar verzilverden ze niet. Daardoor sloop er iets in de groep van: als we niet kunnen scoren, zullen we ` m wel tegenkrijgen. De druk op de verdediging werd steeds groter. Dat brak ons op. Het was een slopend proces. En vergeet de tik van NAC niet. Die heeft ook een behoorlijke nasleep gehad.

- Eentje die is blijven hangen bij de buitenwacht. ,, Dan zie je dus dat de achterkant in het voetbal niet telt. Je kunt de eerste helft van een wedstrijd nog zo goed voetballen en met 2- 0 voor komen, als de tegenstander na rust op 2- 2 komt, hoor je niemand meer over die eerste helft. Vertaal dat naar het seizoen en je hebt hetzelfde verhaal.

 - Heb je je daaraan gestoord?
,, Ach, gestoord... FC Twente kende een dramatische eerste competitiehelft en een sterke tweede. Dat laatste bleef bij iedereen hangen. Maar wat had FC Twente aan het einde van de rit? Niets. Wij wel. Wij hadden de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Die prijs pakt niemand ons meer af. Dan hebben we het toch nog niet slecht gedaan?

Een jaar geleden kon het niet op. Club en supporters dreven op een roze wolk van geluk door het leven. Zeker toen ook nog eens de Johan Cruijff Schaal werd veroverd. De euforie rond FC Utrecht kende geen grenzen. In de ogen van Johan Cruijff, Marco van Basten en Rinus Michels verdiende hij het trainer van het jaar te worden. Hij werd het niet. Desondanks was zijn naam gevestigd. `Foeke Booy, kroonprins`, prijkte 22 september 2004 pontificaal op de cover van Voetbal International. Datzelfde weekblad sprak over het ` timmermansoog` van Booy, doelend op onder anderen de nieuwelingen David Di Tommaso, Tim Cornelisse en Darl Douglas, die al snel hun draai hadden gevonden. De NOS wist de weg naar trainingscomplex Zoudenbalch ineens te vinden en vaardigde bijtijds een cameraploeg van Studio Sport af. Zelfs het opinieweekblad Elsevier besteedde eind vorig jaar drie pagina`s aan Booy.
In dat tijdschrift noemde Booy zich een nieuwkomer in het trainersgilde. Eigenlijk is hij dat - met drie volle dienstjaren als hoofdverantwoordelijke - nog steeds, vindt hij. Met dàt verschil dat de spotlights op zijn persoon zijn gedoofd. Niemand heeft het meer over ` kroonprins Booy`. En de NOS blijft weg. Het is weer stil geworden rond FC Utrecht, dat eigenlijk doet denken aan die keurige middenmoter van vóór de succesjaren. Het komt Booy niet verkeerd uit. Het afgelopen jaar heeft een zware wissel op hem getrokken. Niet alleen stond de Houtenaar op het veld, als technisch directeur kwam ook genoeg op hem af. ,, Ik heb hard moeten werken. Het is een slopend seizoen geweest.

- Ook omdat je twee petten op had?
Geïrriteerd: ,, Ik héb geen twee petten op. Dat is een misverstand. Op papier ben ik verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid, maar Martin Sturkenboom en Rob Venneman wikkelen transfers en contractbesprekingen af. Het is wel zo dat ik soms tekort schoot in het aandacht geven aan spelers. Dat had onder meer te maken met het vertrek van Jan Willem van Ede als technisch manager. De zoektocht naar een geschikte opvolger, die we hebben gevonden in de persoon van Arno Pijpers, was een grote zorg. Dat heeft me veel energie gekost. Daardoor liepen we in de organisatie achterstand op. En dat had weer tot gevolg dat er meer werd gevergd van de rest van de technische staf.

- Het was ook een seizoen vol teleurstellingen. De terugval, Michael Mols die niet bracht wat van hem werd verwacht, het vertrek van Van Ede. Bovendien werd je in verband gebracht met Feyenoord, maar je werd het niet.
,, Ik vind het géén seizoen vol teleurstellingen. Ook niet dat ik geen coach van Feyenoord ben geworden. Jammer vind ik dat wel. Maar ik wist al na twee dagen dat ik het niet zou worden.

- Leg eens uit.
,, Als je na dag twee nog geen telefoontje hebt gekregen van zo`n grote club, weet je dat je het niet wordt. Bovendien wist ik van Ger Lagendijk, mijn zaakwaarnemer, dat Erwin Koeman de andere kandidaat was. Koeman zat ook bij Lagendijk. Maar intussen werd ik wel van alle kanten gebeld. Zelfs uit het buitenland kreeg ik telefoontjes thuis. Je wordt gepositioneerd, maar kunt nergens op ingaan. Dat is best lastig. Nee, die week was niet de leukste week.

- Was ook dat nieuw voor je?
,, Voor mij niet. Ik heb in de top gevoetbald, weet dus hoe het werkt. Mijn vrouw ook. Die weet het zelfs nog beter, zit langer in de voetballerij omdat haar vader (Nol de Ruiter, red.) jarenlang trainer is geweest. Maar voor mijn twee dochters lag dat anders. Zij krijgen op school toch allerlei vragen over mij.

- Hoe wapen je ze daartegen?
,, Je probeert ze in bescherming te nemen door ze te vertellen wat er kan gebeuren. Meer kun je niet doen.

- Je hebt een hectische periode achter de rug. Voel je je wel eens schuldig tegenover de andere gezinsleden? Een paar tellen stilte. Dan, volmondig: ,, Ja. Ik kan weinig tijd aan ze besteden.`` Het is inherent aan de voetbalwereld, die altijd in volle vaart doordraait. Met geruchten, halve waarheden, stemmingmakerij kan hij niks. ,, Besteed ik ook geen energie aan.`` Die energie stopt hij liever in de club, in de spelers met wie hij dagelijks werkt. Daar haalt hij nog altijd het meeste plezier uit. Zeker wanneer hij in z`n korte broek training geeft. Dan wordt de coach weer een beetje voetballer.
Als coach is hij anders, vindt Booy. ,, Als speler was ik heel impulsief.`` Kreeg Booy de bal, dan was het aannemen en schieten. ,, Een pats- boem- spits. Niet nadenken. Ook in interviews kletste ik er trouwens op. Dat was niet altijd even handig. Maar goed, als trainer heb ik dat niet.`` Hij is waakzamer geworden. Af en toe een pas op de plaats kan geen kwaad. Booy wil vooral zo veel mogelijk genieten. Dat lukt aardig. ,, Ik heb genoten van de voorbereiding die we nu achter de rug hebben.

- Die was goed, maar ook anders dan voorgaande jaren.
,, Het was inderdaad anders. Vorig seizoen, en het jaar daarvoor, moesten we er gelijk staan voor de Johan Cruijff Schaal. Die wedstrijd hebben we nu niet. Maar dat wil niet zeggen dat we een rustige opbouw hebben gehad.
Onze voorbereiding was juist zeer intensief. We hebben weer enkele nieuwe spelers erbij gekregen, en ook de technische staf heeft vers bloed gekregen met Harry van den Ham.

- Hoe hoog leg jij de lat voor komend seizoen?
,, Hoog. Dat wil zeggen: we gaan voor Europees voetbal. Nee, dat is geen hoge verwachting, dat is een realistische verwachting. De hoogte van de lat wordt bepaald door de kwaliteit van de spelersgroep. In de breedte zijn we sterker geworden. We hebben nu meer spelers die de kar kunnen trekken. Zeventien, achttien jongens kunnen in de basis staan. Dat is meer dan vorig jaar. Dáárom kan de lat omhoog.

- Heb je het idee als trainer een nieuwe fase in je loopbaan in te gaan?
,, Ach, wat is een nieuwe fase? Elk seizoen is een nieuwe fase. Ik ben wel benieuwd naar de play- offs. Die moeten zich nog bewijzen. Wij hebben misschien het voordeel dat we weten hoe we moeten pieken. Daar hebben we de laatste jaren genoeg ervaring mee opgedaan.`` De successen hebben van Booy geen ander mens gemaakt. Hij is nog altijd de Foeke van 2002, toen hij in Utrecht het roer over nam van Frans Adelaar. Booy: ,, Door de successen van de laatste paar jaar, hebben sommige mensen het gevoel gekregen de hele wereld aan te kunnen. Zelf heb ik dat beeld nooit gehad.`` Want hij wist: ooit komt er een dag dat het minder wordt. Bovendien, zo beseft hij, draait het niet om zijn persoon, maar om FC Utrecht. ,, Passie, beleving, 4- 4- 2- systeem. Dat is de cultuur van FC Utrecht. Als ik aan die cultuur kom, word ik afgeschoten.``

Foeke Booy begint morgen, met een uitwedstrijd tegen NEC, aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer van FC Utrecht. ,, Door de successen van de laatste paar jaar, hebben sommige mensen het gevoel gekregen de hele wereld aan te kunnen. Zelf heb ik dat beeld nooit gehad.``

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Digital partner

tres