FC Utrecht staat op tweesprong

1 januari 1970

FC Utrecht staat op tweesprong Bron: UN/AD 5 januari 2006 Door Rob Hartog
Foeke Booy kijkt aan vooravond van tweede competitiehelft terug op bewogen maanden 2005
FC Utrecht maakt zich op voor de tweede helft van het seizoen, waarin kwalificatie voor de play-offs hét doel is. Gisteren hervatte de nummer zes van de eredivisie de training. Een indringend gesprek met Foeke Booy (43) over de afgelopen bewogen maanden, de zwaarste en zwartste periode sinds de coach bij de Utrechtse club op de loonlijst staat.

DE DOOD VAN DAVID DI TOMMASO
- Kort na het overlijden van David Di Tommaso noemde jij zijn dood `de zwartste bladzijde` in de geschiedenis van FC Utrecht. Heb jij samen met je staf en de spelersgroep die tragische gebeurtenis een plek kunnen geven?

Foeke Booy: ,,Hoe hard dat ook klinkt, het leven gaat verder. Helaas zonder David. Zijn dood heeft er flink in gehakt. Het is nog steeds niet te bevatten. Ik merk zelf dat het verdriet soms ineens komt bovendrijven. Zijn dood heeft een enorme impact gehad. Het is moeilijk dat te beschrijven. Ongeloof, onbegrip, verslagenheid, angst, verdriet, emoties en verdoving zijn de woorden die dan opwellen. Het was allemaal zo dichtbij. Voor mijn staf, maar ook voor de groep. Je zit dicht op elkaar en werkt bijna dagelijks samen. En dan ineens is David er niet meer. Het kost tijd dat te verwerken. Sommige spelers durfden niet eens te slapen. De angst was zo ontzettend groot.

- Hoe ga jij daar als trainer mee om? Uiteindelijk word jij aan het eind van het seizoen ondanks alles gewoon afgerekend op het al dan niet behalen van de play-offs.

Omgaan met dit soort trieste situaties staat niet in de leerboekjes van de opleiding coach betaald voetbal. Samen met mijn staf heb ik geprobeerd er voor de spelers te zijn als ze me nodig hadden. Luisteren, praten, observeren. Veel individuele gesprekken. Voetballers zijn mensen, hebben hun eigen verwerkingsproces. Als groep zijn we wel enorm naar elkaar toe gegroeid. De onderlinge saamhorigheid is groot, de spelers kropen in die moeilijke periode naar elkaar toe. Maar dat geldt voor de hele club, inclusief de supporters. We hebben elkaar gesteund. De herdenkingsbijeenkomst in het stadion was ingetogen, maar indrukwekkend. Jan Willem van Dop verdient daarvoor een groot compliment. Nog maar net binnen als voorzitter en dan dit meemaken. Alles was mogelijk. Héél FC Utrecht was in de voorbereidingen op die avond één. Met maar één doel: Audrey, de vrouw van David, en de rest van de familie op gepaste manier ondersteunen.

- En dan komt een paar dagen later FC Groningen op bezoek. Hoe heb jij dat ervaren?

Het was een heel bizarre middag, met een heel gelaten sfeer in het stadion. We zagen enorm op tegen die wedstrijd. Iedereen wenste ons vooraf geen succes, maar sterkte. Het resultaat was teleurstellend, maar dat was niet zo belangrijk. Na afloop waren we opgelucht. Er viel spanning van ons af. Een paar dagen later wonnen we in Tilburg van Willem II en stapten we over de sportieve drempel. De veerkracht van de groep is groot. In korte tijd is de selectie heel volwassen geworden.

NIEUWELINGEN BINNEN TECHNISCHE STAF NA KORTE PERIODE WEG
- Jij werkt al jaren min of meer met dezelfde technische staf. Assistent Harry van den Ham en technisch manager Arno Pijpers, de twee nieuwkomers, zijn na een korte periode alweer weg. Ben jij zo veeleisend of is het voor nieuwelingen bijna onmogelijk een eigen plek te vinden binnen jouw technisch apparaat?

Het vertrek van Harry beschouw ik ook zelf als een nederlaag. Het was een bewuste keuze hem als assistent binnen te halen. We hebben vooraf indringend met hem gesproken. Niet alleen ik, ook de andere directieleden van de club: Martin Sturkenboom en Rob Venneman, en ook technisch manager Pijpers. Daarbij is uiteraard ook uitgebreid ter sprake gekomen of Harry zichzelf wel geschikt achtte om als assistent te fungeren. Hij had tenslotte de nodige ervaring als hoofdtrainer en dan is het toch, hoe je het ook wendt of keert, een stapje terug als je ineens de baas niet meer bent. In de praktijk werkte het helaas niet. Ik wil daar verder niet te veel over zeggen. Het is voor alle partijen jammer dat de samenwerking niet heeft opgeleverd wat we er vooraf van verwachtten. Arno is een ander verhaal. Hij functioneerde prima binnen de club. Daarom is het zuur dat hij vertrekt. Zijn toekomst bij FC Utrecht zag er goed uit. Hij kon de functie van technisch directeur krijgen. Pijpers heeft als de nieuwe bondscoach van Kazachstan voor het geld én het veld gekozen. Ik vind dat teleurstellend. Hij was binnengehaald voor de lange termijn. Zijn vertrek onderstreept wel dat het heel moeilijk is een technische man binnen te halen die écht bereid is zijn trainingspak in de kast te laten hangen en achter een bureau te gaan zitten. Voorbeelden te over: het veld blijft kennelijk altijd trekken. Je kunt in die functie als club beter te maken hebben met oud-voetballers. Die zijn honkvaster.

- Geldt dat ook voor jou?

Geen misverstand over mogelijk. Ik combineer nu de functies van hoofdtrainer en technisch directeur. Maar zodra ik als trainer vertrek bij FC Utrecht, is het absoluut uitgesloten dat ik als technisch directeur bij de club blijf. Ik vind het veel te leuk om met de jongens op het veld te staan. Dat wil ik voorlopig niet missen.

- Over de toekomst gesproken: hoe lang blijf je nog bij FC Utrecht?

Daar valt geen zinnig woord over te zeggen. Mijn contract loopt nog een jaar door. Het is mijn intentie die periode af te maken. Wat daarna gebeurt? Ik ben niet zo goed in timing. Ben ook absoluut niet bezig met mijn eigen toekomst. Ik heb altijd gezegd dat ik FC Utrecht een fantastische club vind, waarbij ik graag werk zolang we samen dezelfde ambities hebben. Maar FC Utrecht is geen Heerenveen en Foeke Booy is geen Foppe de Haan.

- Terug naar de vraag: hoe moeilijk is het voor nieuwelingen een plaats te veroveren binnen jouw technische team?

We werken inderdaad al jaren met dezelfde technische en medische staf. Van Loen, Druppers, Arts en niet te vergeten teammanager John van Erve lopen al een tijdje rond. Ik kies voor kwaliteit, maar ook voor draagvlak. Ik geef mijn staf veel ruimte, kan goed delegeren. De clubvisie staat daarbij voorop. Maar je moet elkaar wel scherp houden, je mag niet indutten als je zo lang samenwerkt. Je moet steeds blijven vernieuwen. John van Loen is een mooi voorbeeld. Die was in eerste instantie helemaal niet blij toen ik hem begin van het seizoen verantwoordelijk maakte voor het beloftenteam. Maar daar zat wel een gedachte achter. Voor zijn eigen ontwikkeling vond ik het beter om op eigen benen te staan. John is de afgelopen maanden enorm gegroeid. Hij heeft veel meer bagage.

GEMENGDE GEVOELENS OVER EERSTE HELFT VAN DE COMPETITIE
- Het seizoen is net over de helft. Je staat met FC Utrecht in de (grote) middenmoot en bent nog volop in de race om de play-offs te halen. Hoe kijk je sportief gezien terug op de eerste helft van de competitie?

Met gemengde gevoelens. We hebben heel veel punten onnodig ingeleverd. Denk alleen maar aan de duels met AZ, FC Twente, Heracles en Sparta. En de nederlaag voor de beker tegen VVV was natuurlijk dramatisch. Toch zeg ik dat we op de goede weg zijn. De start van de competitie was moeizaam, daarna is er balans gekomen in de resultaten. Vreemd is alleen dat we het in de Galgenwaard qua resultaten niet goed doen. In uitwedstrijden is de balans positief, op eigen veld is die negatief. Daar moeten we in de tweede helft van het seizoen onze winst pakken.

-Je moet wel opboksen tegen alle hoog gespannen verwachtingen. Nu de financiële misère voorbij is, rekent de aanhang op Europees voetbal. Is dat reëel?

Natuurlijk gaan we voor de play-offs en daarna het bereiken van Europees voetbal. Ik begrijp dat de supporters dat ook graag willen. Ook zelf vond ik het maar niks thuis voor de televisie te moeten zitten toen andere clubs Europees speelden. Maar de realiteit is wel dat we nog steeds heel bescheiden financiële middelen hebben. We kunnen geen transfersommen betalen. Moeten dus heel inventief zijn om nieuwe spelers te halen. Binnen die beperkte mogelijkheden doen we het goed. FC Utrecht staat voor spektakel, strijdlust en beleving. Dat hoort bij de club. Wij proberen heel brutaal te voetballen, altijd het spel te maken. Als trainer wil ik ook niet anders. Misschien haal je soms meer punten als je als ploeg rustig achterover leunt, zoals FC Groningen tegen ons deed, maar dat past niet bij mij. En ik weet zeker dat onze supporters dat ook niet zouden pikken. Als we onze prestaties thuis verbeteren, heb ik er alle vertrouwen in dat we de play-offs halen. En wat daarna gebeurt, is een loterij.

- Komen er nog versterkingen richting Galgenwaard?

We zitten niet stil. Zijn doorlopend in binnen- en buitenland op zoek naar aanvullingen van de selectie. Waarbij de prioriteit ligt op de aanval. Een sterke aanvallende middenvelder of versterking op de vleugels. Maar veel valt daar niet over te zeggen. Dat we achter Gregoor van Dijk aanzitten, is geen geheim. Hij past in de cultuur van de club. Gregoor is niet alleen fysiek sterk, jong en toch al ervaren, maar heeft ook leiderskwaliteiten. En juist dàt heeft FC Utrecht nodig om een nieuwe stap te maken.

AFSCHEID TANGHE MOEILIJK BESLUIT
- Tot besluit: het vertrek van Stefaan Tanghe, jarenlang het boegbeeld van FC Utrecht. Doet het je pijn dat je geen toekomst meer voor hem zag bij de club?

Als liefhebber ben ik een fan van Tanghe. Ik heb afgelopen jaren van hem genoten. Een modelprof, die voetballend wat extra`s kon brengen. Maar de realiteit is ook dat Stefaan in 2005 weinig heeft gebracht. Hij heeft veel krediet gehad. Ik bleef steeds hopen dat hij zijn oude niveau weer zou oppakken. Maar dat lukte niet. Dan moet je als trainer eerlijk en consequent zijn. Hem laten verpieteren op de bank of op de tribune, verdient hij met zijn staat van dienst niet. Daarom hebben we hem als blijk van waardering een vrije transfer gegeven.

- Vooral voor een trainer die ook de goede jaren van Tanghe heeft meegemaakt, moet dat een moeilijke beslissing zijn geweest.

Ja, heel erg moeilijk zelfs. Zeker als je samen veel hebt meegemaakt. Maar soms moet je als trainer in het belang van de club pijnlijke beslissingen nemen. Ook als je op voorhand weet dat je je daar niet populair mee maakt. Een coach moet eerlijk blijven. Niet marchanderen, niet weglopen voor moeilijke beslissingen. Het belang van FC Utrecht staat voorop. Daarom moet je soms hard zijn. We staan als club op een tweesprong: doorgaan met de `oudjes` of bouwen aan een nieuw elftal. We kiezen voor het laatste, waarbij uiteraard wel sprake moet zijn van een goede mix tussen jeugdig talent en ervaring. De gemiddelde leeftijd van de groep ligt met circa 23 jaar laag. Jonge spelers als Tiendalli, Braafheid en Maachi hebben zich uitstekend ontwikkeld. En ook Kruys is weer op de goede weg. Daar ligt de toekomst van FC Utrecht. Ik zou als trainer niet deugen als ik geen oog heb voor die ontwikkeling en blijf vasthouden aan de gevestigde orde.

- Is Dave van den Bergh het volgende probleemgeval?

Zijn contract loopt nog een seizoen door. Daarna wil hij met zijn vrouw naar de Verenigde Staten. Daar heeft hij tegenover mij en naar de buitenwereld nooit een geheim van gemaakt. Dave heeft een moeilijke periode achter de rug. Hij heeft misschien wel de beste voorzet van alle voetballers op de Nederlandse velden, maar daarmee alleen red je het niet. Met al zijn kwaliteiten móet hij meer brengen. Hij heeft mijn kritiek opgepakt. Dave is nog niet top, maar het gaat wel wat beter. En dan is hij een speler die wat extra`s kan toevoegen.`

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Digital partner

tres