Dave van den Bergh

1 januari 1970

Dave van den Bergh

Dave van den Bergh, bron: Voetbal International

Hij genoot intens van drie seizoenen in het relaxte Spanje, leeft dagelijks met het positivisme van een Amerikaanse vrouw, maar is voorlopig veroordeeld tot Nederland. Dave van den Bergh (29), vleugelspits van FC Utrecht en tweevoudig international, oreert. `

Steeds vaker ben ik Nederland zat. De gebeurtenissen van de laatste jaren hebben heel veel effect gehad op de manier van leven hier. Sommigen doen de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh af als individuele toevalstreffers, maar in mijn ogen is er iets heel serieus aan de hand. De Nederlandse maatschappij verziekt. Kijk alleen naar de tolerantie tussen mensen, die is steeds verder te zoeken. Als je in de file staat heb je de ene middelvinger net gezien voordat je de andere alweer te pakken hebt.

Ongelooflijk, waar zijn we in dit land mee bezig? En dan heb ik het nog niet eens over het enorme negativisme bij veel mensen. Het glas kan halfvol en halfleeg zijn, nou, voor Nederlanders is bijna altijd het laatste het geval. Neem vorige week, Nederland-Macedonië. Natuurlijk was het een slechte wedstrijd, maar Oranje heeft zich wél met tien overwinningen en twee gelijke spelen geplaatst voor het WK. In elk ander land zou de sfeer hosanna zijn, maar de spelers van het Nederlands elftal kregen een fluitconcert te horen. Belachelijk. Overigens denk ik dat zo`n minder resultaat helemaal geen slechte uitwerking heeft. Na "Tsjechië" sprak iedereen gelijk over de wereldtitel. Ik weet zeker dat het onder Marco van Basten mogelijk is, maar een beetje realiteitszin is in mijn ogen wel gepast.

Diezelfde scepsis nemen steeds meer mensen aan als het om de politiek gaat. In tegenstelling tot veel anderen ben ik wél geïnteresseerd in wat er in Den Haag gebeurt. Via kranten, internet en televisie probeer ik zoveel mogelijk te volgen. Ze bepalen daar toch de voorwaarden waaronder we moeten leven. Toch snap ik wel dat veel mensen al afhaken als het woord "politiek" nog niet eens gevallen is. Ik weet niet of het erbij hoort, maar dat wollige en stoffige taalgebruik lijkt toch nergens op? Joost Eerdmans van de LPF heeft vorige week een prijs voor de meest welsprekende politicus gewonnen, maar hij is ook écht een van de weinigen die de taal van de normale mensen spreekt. En als ik in het televisieprogramma "Over de Balk" zie dat een weg vier keer voor bakken met geld wordt verplaatst en de belastingen wél omhooggaan, tja, dan snap je er volgens mij weinig van. Als ze aan zulke dingen iets zouden veranderen, zien ongetwijfeld meer mensen de noodzaak en het nut van de politiek in. Bij de laatste verkiezingen heb ik op de VVD gestemd, omdat hun ideeën het best sporen met míjn gedachten. Indirect heb ik dus vóór dit kabinet gestemd en ik vind dat ze het ook helemaal niet zo slecht doen. Maar heb je weleens gehoord hoeveel er wordt gezeurd over de maatregelen? Sommigen zien niet in dat áls er tekorten zijn, deze ook moeten worden aangevuld en dat je niet tot in het oneindige kunt doorgaan met het verstrekken van uitkeringen.

Mijn vrouw komt uit Amerika en is nu goed ingeburgerd. Toch heeft ze zich in de eerste maanden in Nederland vaak verbaasd over de mensen hier. Het is ook écht een wereld van verschil. In Amerika leven de grootste positivo`s, ze zien overal het fijne van in. Natuurlijk hangt het ervan af in welk deel van het land je je bevindt, maar de reactie van velen op de dramatische orkaan Katrina zei genoeg. Ze willen er nu weer met volle moed tegenaan gaan, zeggen ze. Daar neem ik echt mijn petje voor af. Natuurlijk is de cultuur in de steden in het oosten als New York en Boston hard en zakelijk, maar de mensen blijven altijd positief en vriendelijk. Toen ik voor het eerst in de Verenigde Staten kwam, onderging ik een hele cultuurschok. De auto`s zijn ruimtewagens en héél veel mensen zijn héél erg dik. Maar ik vond het een fascinerende ervaring, vooral vanwege de manier waarop Amerikanen in het leven staan.

Tussen mijn vrouw en mij bestaan dan ook zeker grote cultuurverschillen. Wat mij het meest is bijgebleven van Amerikanen, is dat ze altijd een bepaald doel voor ogen hebben en volledig daarvoor gaan, soms zelfs met oogkleppen op. Wij calculeren al een situatie in voor als het onverhoopt misgaat, in Amerika dénken ze daar niet eens aan. Mijn vrouw is een goed voorbeeld. Ik heb haar leren kennen tijdens de periode dat ik in Spanje speelde (Van den Bergh stond van 1997 tot 2000 drie seizoenen onder contract bij Rayo Vallecano, red.). Zij was bezig met een uitwisselingsproject en heeft uiteindelijk haar studie opgegeven om bij mij te blijven. En toen ik in 2000 terugging naar de Nederlandse competitie, kon ze weer naar een ander land met een andere cultuur. Later wil ze graag terug naar haar vaderland en daar kan ik me wel in vinden. Destijds in Spanje heb ik voor mezelf al de conclusie getrokken absoluut niet mijn hele leven in Nederland te willen wonen. Ik kom hier weliswaar vandaan, maar heb steeds minder met dit land. Nu zit ik hier voor mijn werk nog en dat vind ik prima, maar na mijn loopbaan ben ik weg. Amerika is een uitstekend alternatief.

Ik besef goed dat het eigenlijk heel erg is als Nederlander zo over je land te moeten denken, maar het is niet anders. Nu moet ik wel zeggen dat ik in de luxe positie zit dat ik andere delen van de wereld heb gezien. Mijn periode in Spanje was misschien nog wel meer een levensverrijking dan een sportieve kans. Ik heb daar geleerd zelfstandig te worden en spreek sinds die periode vloeiend Spaans. Bovendien heb ik gezien hoe vriendelijk en relaxed de mensen kunnen zijn. Spanjaarden kijken heel zonnig tegen het leven aan, wat dat betreft ben ik vrij verwend geraakt. En dat heeft zich in de Verenigde Staten alleen maar doorgezet. In Nederlandse kranten krijgen mensen alleen de gekke en enge nieuwsberichten uit die landen te weten, waardoor ze misschien denken dat het hier allemaal best meevalt. Maar ik heb met eigen ogen gezien dat het daar écht beter is. In een megaland als de VS verbazen ze zich zelfs over wat er in Nederland allemaal gebeurt. President Bush heeft laatst in een toespraak gerefereerd aan de moord op Theo van Gogh. Het heeft heel veel impact gehad. Op dat moment verbaasde het iedereen dat hij erover begon, maar ik vond het terecht.

Terrorisme is sowieso dramatisch, maar als het om één persoon gaat die de mond moet worden gesnoerd, vind ik het eigenlijk nog veel erger. De intentie van Mohammed B. was echt om heel bang van te worden. Zonder de drama`s in New York, Washington, Madrid en Londen te willen bagatelliseren, vond ik de moord op Van Gogh daarom ook het meest extreme geval van terrorisme tot nu toe. Het klinkt als een paradox, maar ik meen het serieus. Of we moeten terugslaan? Ja, het liefst wel, maar het zal nooit lukken. Terreurcellen zijn zó ontzettend goed geïntegreerd, het gaat om mensen die je niet hoort en ziet, maar wel uit het niets kunnen toeslaan. Ik zou werkelijk niet weten hoe we dit wereldprobleem kunnen oplossen. Kijk naar Osama Bin Laden. Hij loopt officieel ook nog steeds vrij rond, hoewel ik me soms afvraag of-ie nog leeft. Hij zou een lever- of nierziekte hebben, maar het lijkt me zo`n lastige manier van genezen als je de hele dag in een grot zit. Toch blijft het vreemd. Met de nieuwste technologieën kun je een dubbeltje op de middenstip van De Galgenwaard opsporen, maar de grootste crimineel van de wereld is onvindbaar.

Je moet concluderen dat díé missie van de VS absoluut nog niet is geslaagd. De inval in Afghanistan had tot doel Al-Qaeda in het hart te raken, dat is niet gelukt. Gelukkig hebben ze Saddam Hussein twee jaar geleden wél te pakken gekregen. Ik zeg "gelukkig", omdat hij een machtswellusteling is die een heel volk in zijn greep had. In tegenstelling tot veel anderen stond ik dan ook volledig achter de oorlog van Amerika tegen Irak. Bush is niet op oorlog uit, over het algemeen heeft hij het beste voor met de wereld. Bovendien is de antipathie vanuit Europa jegens de Verenigde Staten absoluut niet te rechtvaardigen. Amerika heeft er altijd gestaan als er ergens iets mis was; in 1942 bij ons, twee jaar geleden in Irak. Goed ook dat Nederland heeft meegedaan. Natuurlijk hoeven we ons als klein land niet als de politieagent van de wereld te gedragen, maar zonder Amerika hadden we hier nu misschien wel in het Duits zitten discussiëren. En ik twijfel er niet aan dat we de Amerikanen ooit wéér nodig zullen hebben. Het is voor mij namelijk niet de vraag óf, maar wannéér Nederland het slachtoffer wordt van het terrorisme. "Ze" hebben het al aangekondigd, en het is uiteindelijk in die andere landen ook gebeurd. En je kunt mij niet vertellen dat onze veiligheidsdiensten beter zijn dan die van Spanje en Engeland. Of ik bang ben voor een Derde Wereldoorlog? Niet bang, maar het zal me ook niets verbazen. De dreiging is er en tja, misschien moeten we de huidige situatie al wel zien als de Derde Wereldoorlog`

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Digital partner

tres