Bekeravontuur FC Utrecht O16 voorbij

30 januari 2019

Sterk O16 niet verder in de beker.

Vandaag moest FC Utrecht O16 zijn meerdere erkennen in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord O17. De 0-2 nederlaag kwam pas in blessuretijd op het bord na een ‘alles of niets’ poging van FC Utrecht. Twee minuten voor tijd scoorde O16 bijna de gelijkmaker na het slotoffensief wat tot penalty’s had geleid maar het schot vloog rakelings naast. Toch mogen we spreken van een knappe prestatie. Want Feyenoord had al een leeftijdsverschil maar kwam ook op volle oorlogssterkte naar Zoudenbalch, met alle speelgerechtigde talenten uit al hun jaargangen. Daarmee was het een serieuze test: kan O16 het goede spel van afgelopen wedstrijden ook onder hogere weerstand en fysieke overmacht laten zien? 

‘Teleurgesteld over het resultaat, maar zeer tevreden over de teamprestatie’ vatte Ruud Heus de wedstrijd samen. ‘We hebben met het hele team laten zien dat we kunnen brengen wat er qua wedstrijd mentaliteit en fysiek op het hoogste niveau gevraagd wordt’. In de eerste helft was er een periode van 15 minuten dat we de onderliggende partij waren, maar de 2e helft waren we minimaal gelijkwaardig en momenten zelf beter.

De eerste helft had FC Utrecht O16 een aantal keer moeite met de sterke opkomende centrale verdediger. Die creëerde een overtal op het middenveld. Dit leverde in de eerste minuut bijna de 0-1 op. FC Utrecht O16 moest het in deze fase van de omschakelmomenten hebben. En Kjeld kopte in de 10e minuut een corner op de binnenkant paal van het Feyenoord doel. Toch was het Feyenoord O17 dat de score opende in de 14e minuut. Een vrije trap vanaf de zijkant leverde een vrije kopkans en een goal op. Feyenoord creëerde wat kansen door de opbouw van FC Utrecht te verstoren met veel druk. Maar langzamerhand kreeg FC Utrecht meer vat op het spel. Een steekbal van Mees in de 36e minuut werd net op tijd doorzien door de Rotterdamse verdediger. Anders stond Juruël oog in oog met de keeper. In de 39e minuut schoot Stan naast na een goede actie van buiten naar binnen.

De tweede helft wilde Feyenoord nog meer en hoger druk naar voren zetten. Maar FC Utrecht had in de rust de tactische punten op de 'i' gezet. Zij hield zich goed staande en kreeg soms het betere van het spel. De aanvallers Mees, Stan en Juruël verstoorden de sterke opbouw van achteruit van Feyenoord slim. En op het middenveld werden meer duels gewonnen met de sterke Imanuel, Kiet en Achraf. Dit leidde tot meer omschakelmomenten. In de 15e minuut had dat tot een penalty voor Achraf moeten leiden. Die won zijn 1-1 duel en werd van achter tegen de grond gewerkt. Was een mooi VAR-moment geweest. Anderzijds een pijnlijke les ‘omgaan met tegenslag’. In de 73e minuut verving Ky-mani Justin voor nog meer aanvallende impulsen vanaf rechts. In de 77e minuut werd het ‘alles of niets’. Maxwell versterkte de aanval en verdedigende middenvelder Imanuel kwam naar de kant. Centrum verdediger Wes werd extra spits en Jens en Kjeld ‘pompten de ballen erin’. Dat leidde in de 78e minuut tot een schot rakelings langs de Feyenoord goal. Omdat Mees zich geen seconde bedacht en een afvallende bal bijna verwerkte tot gelijkmaker (en dus penalties).

En zoals een oude voetbalwet klinkt: als je hem zelf niet maakt, krijg je hem tegen. In de 83 minuut, ver in blessure-tijd, maakte Feyenoord de 0-2. De grens en scheids waren het niet met elkaar eens voor wie de ingooi was maar Feyenoord bedacht zich geen moment en speelde de onderbemande verdediging van FC Utrecht uit. Steyn keepte een prima wedstrijd maar had geen antwoord tegen deze overtal situatie.
 
Toch heeft het team heel volwassen gespeeld en laten zien over de juiste wedstrijd mentaliteit te beschikken die op een hoger niveau gevraagd wordt.   

Scoreverloop: 
’14 (0-1)
’83 (0-2)

FC Utrecht O16
Steyn Gerritsen(K), Justin Smies (73. Ky-mani van Gonter), Wes Bottenburg (C), Jens Guiting, Kjeld van den Hoek, Imanuel Bonsu (77.Maxwell Rodrigues), Kiet Scholten, Achraf Boumenjal, Stan Wassenaar, Mees Rijks, Juruël Bernadina.

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Digital partner

tres