Aad Mansveld wordt herdacht in Kyocera Stadion

3 december 2016

Rondom ADO Den Haag - FC Utrecht wordt stilgestaan bij het feit dat het een dag later precies 25 jaar geleden is dat de oud-speler van beide clubs overleed.

Het is maandag precies 25 jaar geleden dat Aad Mansveld overleed. ADO Den Haag en FC Utrecht, twee van de clubs waarvoor de Haagse verdediger tijdens zijn loopbaan uitkwam, staan rondom het duel van morgen daarbij stil.

Mansveld, die in Den Haag en omstreken ook wel ‘Aadsjuh’ genoemd werd én wordt, werd slechts 47 jaar. In 1991 overleed de zesvoudig international aan de gevolgen van longkanker. Vergeten is hij allerminst. Op het Haagse Heldenplein staat een standbeeld van de voormalig libero, en één van de tribunes van het Kyocera Stadion is naar hem vernoemd.

Het FC Utrecht-avontuur van Mansveld duurde maar kort en begon in Spanje. Daar was hij met zijn gezin op vakantie. De Utrechters wilden Mansveld dusdanig graag inlijven, dat de Hagenaar op zijn vakantieadres bezoek kreeg van voorzitter Kees Werkhoven, die de verdediger voor één jaar liet tekenen. “Ik moet eerlijk zeggen dat Bergers (Han Berger, trainer, red.) telefoontje niet helemaal kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik lees de kranten goed, wist dus dat Joop Wildbret naar Hong Kong gaat en toen Utrecht niet rond kon komen met Van Hanegem, werd duidelijk dat Berger naar een routinier zou zoeken”, werd uit Mansveld’s mond opgetekend in het Utrechts Nieuwsblad van 13 juli 1981. “Dan mag ik toch een beetje aan mezelf denken, is ‘t niet?”

“Een man met een enorme lange pass in de benen”, omschreef Berger de kersverse aanwinst uit Den Haag. “Een karakterjongen, die graag, zoals Wildbret, mee gaat naar voren. Denk maar eens aan het gevaar dat hij sticht bij corners en vrije schoppen. Ik ben er van overtuigd dat hij goed bij onze groep zal passen. Hij is al lange tijd bevriend met Gerard van der Lem, niet op zijn bekkie gevallen, dus precies zo’n type als Wildbret.”

Dat ene jaar waarvoor Mansveld had getekend, maakte hij niet vol. Na elf competitieduels en twee Europese partijen was het einde van de samenwerking al een feit. Mansveld keerde terug op het oude, vertrouwde Haagse nest. Daar maakte hij het seizoen 1981/1982 af. Zijn grote voetballiefde kon hij niet voor degradatie behoeden. Mansveld sloot zijn loopbaan in mineur af.

Een bijzonder gegeven is dat Mansveld één en dezelfde wedstrijd namens twee clubs meemaakte. Dat was de partij FC Den Haag - FC Utrecht in het seizoen 1981/1982. Die stond ingepland op 22 november 1981. Mansveld was toen FC Utrecht-speler, maar stond niet in de basis. De wedstrijd werd gestaakt en uitgespeeld op 3 maart 1982. Tegen die tijd was Mansveld geen speler meer van de Utrechters, maar van de Hagenaars. Mansveld speelde het restant van de bewuste partij uit met de Haagse club.

Maandag, als het 25 jaar geleden is dat Mansveld is overleden, zendt FOX Sports de documentaire over Mansveld uit: ‘Aadsjuh’. Een voorproefje:

Aad Mansveld
Aad Mansveld
Mansveld en Verrips
Mansveld en Verrips
Aad Mansveld
FC Utrecht 1981-1982
FC Utrecht 1981-1982

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres